De meest betrouwbare signalen dat je relatie ten einde loopt: « Je voelt het aan » (GR + GR)

Het herkennen van het moment waarop een relatie echt voorbij is, blijkt vaak een uitdaging. Veel mensen delen na een breuk dat ze willen dat ze de beslissing eerder hadden genomen. De tekenen van relatieslijtage zijn meestal duidelijk zichtbaar, maar we hebben de neiging ze te negeren of niet te willen zien. Volgens relatietherapeut Rhonda Milrad zijn er specifieke gedragspatronen die aangeven dat partners van elkaar wegglijden.

Minder tijd samen doorbrengen

Een van de duidelijkste signalen is het gebrek aan samen doorgebrachte tijd. Als je merkt dat je partner steeds minder tijd met jou doorbrengt en familie en vrienden voorrang geeft, kan dit erop wijzen dat de verbinding tussen jullie verzwakt, » legt Milrad uit in een recent artikel van Best Life. Deze afstand komt ook tot uiting in het verlies van gezamenlijke gewoontes, zoals het samen kijken van een serie of uit eten gaan op speciale dagen, volgens matchmaker Caitlin Bergstein.

Merk jij dat je geliefde vaker weg is en minder interesse toont in jullie gezamenlijke activiteiten? Dit kan een teken zijn dat de emotionele band tussen jullie aan het verzwakken is. Waar jullie eerst niet zonder elkaar konden, lijkt het nu alsof jullie leven steeds meer gescheiden paden bewandelt.

Geen ruzie meer maken

Een ander veelzeggend teken is het uitblijven van discussies. Hoewel dit positief lijkt, kan overmatige volgzaamheid betekenen dat geen van beiden genoeg om de relatie geeft om erover te praten. « Koppels moeten kunnen onderhandelen of op zijn minst belangrijke zaken bespreken », legt psychotherapeut Rose Lawrence uit. Wanneer stilte de plaats van communicatie inneemt, kan dit erop wijzen dat de interesse mogelijk is verdwenen.

Herken je dit? Vroeger konden jullie flink discussiëren over uiteenlopende onderwerpen – van welke film te kijken tot grotere levensbeslissingen. Nu merk je dat je partner alles maar goed vindt of totaal niet reageert op zaken die jou bezighouden. Het lijkt misschien vredig, maar eigenlijk is het een teken dat de emotionele betrokkenheid afneemt.

Communicatieproblemen als alarmsignaal

De communicatie raakt ook verstoord wanneer belangrijke nieuwtjes niet eerst met de partner worden gedeeld. « Als iemand anders als eerste hoort over de successen of tegenslagen in je leven, betekent dit dat je partner niet meer je belangrijkste vertrouwenspersoon is », waarschuwt Rosalind Sedacca, relatie-coach. Deze vervreemding kan ertoe leiden dat een van beide partners emotionele steun zoekt bij anderen.

Denk hierover na: bij wie wil je als eerste terecht met goed nieuws? Tot wie wend je je als je een moeilijke dag hebt gehad? Als dat niet meer je partner is, vraag je dan af waarom niet. In gezonde relaties zijn partners elkaars eerste aanspreekpunt bij zowel vreugde als verdriet.

Desinteresse en ontkenning

Desinteresse kan zich ook uiten in het verlies van fysieke en emotionele aantrekkingskracht. « Mechanische kussen of een gebrek aan passie in liefdesuitingen wijzen erop dat de relatie meer op een samenwoning tussen huisgenoten is gaan lijken », merkt Sedacca op. Ook het weigeren om relatietherapie te volgen is volgens therapeute Christie Tcharkhoutian een sterke aanwijzing dat de relatie mogelijk niet meer te redden valt.

Het thuis vermijden of activiteiten zoeken buiten de relatie is ook een waarschuwingssignaal. « Als je excuses verzint om laat thuis te komen of liever tijd doorbrengt met anderen dan met je partner, vermijd je mogelijk de realiteit dat de relatie niet werkt », legt psychotherapeute Denise Limongello uit New York uit.

Luister naar je intuïtie

Je intuïtie is vaak een goede indicator dat er iets niet klopt. « Het lichaam neemt veranderingen waar voordat de geest ze verwerkt », stelt Milrad. Als iets anders aanvoelt, ook al is er geen duidelijke reden, is het belangrijk om aandacht te besteden aan deze signalen en na te denken over de toekomst van de relatie.

Soms voel je al dat er iets mis is nog voordat je het onder woorden kunt brengen. Je merkt misschien dat je minder uitkijkt naar momenten samen, of dat je een onverklaarbare spanning voelt als jullie in dezelfde ruimte zijn. Deze gevoelens negeren maakt de situatie niet beter – ze zijn juist een uitnodiging om eerlijk te zijn over waar jullie relatie echt staat.

Wat nu?

Herken je meerdere van deze signalen in je eigen relatie? Dit betekent niet automatisch dat jullie moeten splitsen. Soms kan het juist het startpunt zijn voor een eerlijk gesprek over wat jullie beiden willen en nodig hebben. Maar wees ook eerlijk met jezelf: blijf je in de relatie omdat je hoopt dat het beter wordt, of omdat het nu echt goed is voor jullie beiden?

Weet dat het normaal is om te twijfelen en dat veel mensen worstelen met deze beslissing. Geef jezelf de tijd en ruimte om je gevoelens te verwerken, maar weet ook dat lang aanmodderen in een relatie die niet meer werkt, jullie beiden alleen maar meer pijn zal doen.

Catégories NL